Uppgifter: Tidigare PK-pristagare dödad i Somalia

Av: PK Stockholm 20 oktober 2024

Den tidigare Sveriges Radio-journalisten Amun Abdullahi har dödats i Somalia, enligt uppgifter till Ekot. Hon ska ha blivit ihjälskjuten av flera män. Det finns än så länge inga uppgifter om motivet till mordet.

2010 fick Amun Abdullahi Publicistklubbens yttrandefrihetspris till Anna Politkovskajas minne. Motiveringen löd: "Naivt trodde vi att slaget om yttrandefriheten var vunnet i Sverige. Det var fel. Amun Abdullahi Mohamed utkämpar det med mod och stor skicklighet varje arbetsdag".

- Publicistklubben tar emot nyheten med sorg och ilska. Vi kräver att mordet utreds för att ta reda på om det är kopplat till hennes arbete som journalist och att de ansvariga straffas, säger Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.

- Amun Abdullahi var en modig journalist som trotsade hot, hat och våld för att berätta sanningen.

Amun Abdullahi kom som flykting till Sverige 1992 och började under början av 2000-talet att arbeta på Sveriges Radios somaliska redaktion, där hon gjorde flera uppmärksammade reportage. Under tiden som journalist blev hon vid flera tillfällen hotad och misshandlad, vilket ledde till att hon 2010 slutade på Sveriges Radio. Hon flyttade till Somalia och har drivit projekt som syftat till att stärka kvinnors rättigheter.

Amun Abdullahi blev 49 år.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.