Referat: Hopp och problem med journalistiken
Problemen är många – men det finns hopp. Journalistikens problem och framtid diskuterades under PK Stockholms debatt efter årsmötetet den 20 april.
Ulrika Knutson fick förnyat förtroende som PK:s ordförande, en ny styrelse valdes och Elin Jönsson tilldelades PK:s yttrande- och tryckfrihetspris till Anna Politkovskajas minne.
– Det är hedrande – och oerhört roligt. Det är första gången jag får ett pris, förklarade Elin Jönsson vid prisutdelningen.
Inledning och prisutdelning till Anna Politkovskajas minne
Elin Jönsson får PK:s yttrande- och tryckfrihetspris för sina unika radiorapporter från Uzbekistan och reportageboken ”Konsten att dölja en massaker”.
– Anna Politkovskaja betydde mycket för mig, berättade Elin Jönsson. Jag var den första svenska journalist som träffade henne för en intervju och sedan möttes vi många gånger. Hon satte den vanliga människan i fokus och det vill jag också göra.
Elin Jönsson fick många, långa och varma applåder – samt blommor, en check på 10 000 kronor och diplom.
Före prisutdelningen höll PK Stockholm årsmöte. Den avgående styrelsen beviljades ansvarsfrihet och Ulrika Knutson valdes att leda Publicistklubben ytterligare ett år. Ny styrelse, Hiertanämnd samt valnämnd utsågs enligt valnämndens förslag – som du hittar här.
Debatt utifrån årsbokens tema: Vad är det för problem?
Efter prisutdelningen ledde Ulrika Knutson kvällens debatt: ”Journalistiken – vad är problemet?” Här till höger finns en länk där du kan se webb-tv från debatten.
– Problemet är att hitta ett bra sätt att försvara journalistisk kvalitet – och risken är att kvaliteten urvattnas i det kommersiella landskapet, ansåg Stefan Eklund, kulturchef på Svenska Dagbladet.
– Carl Otto Werkelid skriver i PK:s årsbok om betydelsen av lojal opposition. Jag håller med och önskar att det fanns utrymme för lojal opposition på alla redaktioner. Att journalister har allt för dåligt självförtroende och sätter sig själva i ett underläge är också ett problem, tyckte Maja Aase, redaktör för PK:s årsbok.
– Folk litar inte längre på oss, våra arbetsmetoder och vårt sätt att definiera nyheter. Det är en förtroendekris och tid för förändring. Bloggarna bevakar och berättar bättre än vi, tyckte Torbjörn Nilsson som ville återupprätta den journalistiska berättelsen.
– Problemet är att god journalistik kostar pengar. Vi måste ha tid att läsa på – annars blir vi grundlurade. Men tid kostar pengar, sa Maria Schottenius.
– Journalister vandrar alltför mycket i flock. Rikta sökljuset på de dolda konflikterna, föreslog Erik Hörstadius som efterlyste nyfikenhet och höll med om att journalister har mycket att lära av bloggarnas nyfikenhet och sätt att berätta om nya, intressanta företeelser.
– Aldrig har så många skrivit så mycket om så lite, hävdade Knut Kainz Rognerud. Vi måste använda våra journalistiska verktyg bättre. Konsulternas sätt att mäta kvalitet duger inte. Det har allt för länge handlat om antal artiklar och artiklarnas långd. Vi måste utveckla vår professionalitet och använda andra mått på kvalitet: t ex närvaro, källkritik, självständighet.
– Kloka idéer, tyckte Maria Schottenius och framhöll betydelsen av rekryteringar. Det är viktigt att det inte är en slarvig process. Varje rekrytering har stor betydelse.
– Jag har tre önskemål, förklarade Olle Lidbom. Bättre kvalitet i texterna – både i språkbehandlingen och i korrekturläsningen. Bättre teknisk kvalitet. Högre kvalitet i debatten – journalisterna borde stiga ned från sin piedestal och delta i debatten.
Annika Ström-Melin
Populära nyheter och debatter
Bli medlem i Publicistklubben
Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.