Publicistklubben fyller 150 år - och vi vill fira med dig!

Av: PK Stockholm 22 oktober 2024

Stökiga debatter, hårda utfrågningar och en uppkäftig röst för yttrandefriheten. Publicistklubben fyller ett och ett halvt sekel, men uppdraget är detsamma nu som 1874: att slå vakt om det fria ordet.

7 november bjuder vi därför in till en halvdag för att fira PK och publicistiken!

Det kommer bli en eftermiddag med spännande föreläsningar, intressanta samtal och – inte minst – mingel med kollegor på en av Stockholms vackraste platser: Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen i Stockholm.

Plats: Eric Ericsonhallen på Skeppsholmen
Tid: 13-17

Är du medlem i Publicistklubben har du fått inbjudan på mail. Är du inte medlem men vill komma? Här kan du bli medlem i PK Stockholm (även stödmedlem). Fyll i formuläret och maila sedan önskan om att delta till info@publicistklubben.se

Välkomna!

Program för dagen:

Falska fakta och försöken att påverka publicister - Ingrid Carlberg om hoten mot den fria journalistiken

Akademiledamoten, författaren och journalisten Ingrid Carlberg har varit verksam i flera decennier. Hennes senaste bok, Marionetterna - En berättelse om världen som teater skildrar dolda påverkansoperationer då och nu. Med avstamp i boken kommer Ingrid Carlberg prata om journalistikens kanske största samtida utmaningar: falsk information och påverkan. Vilka risker finns det för journalistiken – och för demokratin? 

Livsviktig granskning under brinnande krig – så avslöjar Jevhenija Motorevska de ryska krigsbrotten

Jevhenija Motorevska är grävande journalist på Kyiv Independent och leder tidningens ”War Crimes Investigations Unit”, ett arbete för att avslöja och dokumentera de omfattande ryska krigsbrotten i krigets Ukraina. Hon kommer prata om hur journalistiken tvingades ställa om helt när Ryssland inledde sin storskaliga invasion av Ukraina, om vikten av oberoende journalistik i tider av krig och hur tidningen avslöjar de ryska övergreppen. Moderator är Nils Hanson, grävande journalist och tidigare ansvarig utgivare på Uppdrag granskning,

Att avslöja en kollega och ställa till skandal - Juan Moreno om Relotius-affären

Den tyska journalisten Juan Moreno blev världskänd när han avslöjade hur kollegan Claas Relotius i flera år förfalskat reportage i en av Tysklands största tidningar Der Spiegel. Skandalen slog ner som en bomb i Tyskland vintern 2018 och i boken Den ljugande reportern berättar Moreno om hur han avslöjade den tidigare kollegan. På Publicistklubbens scen talar Moreno om Relotius-affärens efterverkningar och vad journalister kan läsa av skandalen. Moderator är Dagens Nyheters tidigare korrespondent i Tyskland Lina Lund, numera Brysselkorrespondent.

De som bestämde – ordförandena har ordet

De har varit många under åren – och de är fortfarande i hög grad verksamma journalister. Och vad vore ett 150-årsjubileum om inte samtliga nu levande före detta ordförandena stod på scen tillsammans? I ett samtal med Camilla Kvartoft får vi höra Jan Guillou, Stig Fredrikson, Ulrika Knutson, Stina Dabrowski, Björn Häger, Anna Hedenmo och nuvarande ordförande Robert Aschberg blicka bakåt, kommentera samtiden och spana framåt. Det blir ett samtal om publicistik – men vi vågar nog lova en och annan anekdot från hetsiga debatter och blöta middagar.

Nya metoder för att avslöja nya fenomen – därför granskar Inas Hamdan med AI

Stjärnskottet Inas Hamdan har gjort sig ett namn i Mediesverige för sina orädda granskningar och innovativa metoder. 2022 nominerades hon till Stora Journalistpriset i klassen ”Årets Avslöjande” för sin granskning av partiet Nyans och hur företrädare spred olika budskap på svenska och arabiska. Året efter vann hon ”Årets förnyare” efter granskningen av nyhetsjätten Al Jazeeras rapportering om Sverige och den svenska socialtjänsten. Vad driver henne och hur ser hon på framtidens granskande journalistik? Moderator är Lina Dawood, tv- och sociala medier-journalist på Aftonbladet och styrelsemedlem i Publicistklubben.

Bli medlem i Publicistklubben

Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.