Kriminaljournalistik enligt Kierkegaard
Det var återigen fullsatt i Kulturhuset där PK vid debatten om kriminaljournalistiken den 13 oktober. Hela debatten finns att se här. Den var bra och intressant och jag rekommenderar den.
Se debatten här:
Jan Guillou var först på plats – strax efter klockan sex – av dem som skulle debattera. Han kollade bordplaceringen och valde att sätta sig bredvid en annan Jan, Jan Helin från Aftonbladet som hade det starkaste understödet.
Helin tog med sig sju underchefer från Aftonbladet. Rolf Stengård var riktigt avundsjuk.
– Inte en enda från Ekot är här, sa han bistert.
Pollack till attack
Mediaforskaren Ester Pollack gick till attack och anklagade medierna för att exploatera våld och sex. Det är det som säljer.
Jan Helin duckade inte undan utan beklagade sig att morgontidningarna upptäckte kriminaljournalistiken.
– Morgontidningarna har marknadsanpassad sig, sa han.
Kvällspressens Kierkegaard
Jan Helin är en ny typ av chefredaktörer i kvällspressen. Han flyr inte problem utan går in för att moralisera pressetiska frågor.
Som tillexempel när han på sin blogg frågar sina läsare om han skulle publicera namnen på de åtta sexförbrytarna, trots att Helin själv avstod. Av rädslan för att namnpublicering kunde framkalla ett hat som kunde leda till mord eller självmord av de utpekade.
Fru Ordförande gled in på danske filosofen Kierkegaard och placerade Helin in den skolan. Ulrika Knutson menade att Helin är ny typ av publicist som både skäms och är stolt över sitt hantverk.
Spelar ingen roll vilket beslut man fattar man ångrar det ändå. Som Kierkegaard skriver i Enten-Eller. Som det där med äktenskapet. Man ångrar att man har gift sig och man skulle ångra sig om man inte hade gjort det.
Jan Guillou kallar det som finns på nätet för skvaller. Ansvariga utgivare ska inte publicera namn bara för att några bloggare har gjort.
Jan Guillou betonade att vi som publicister har ett ansvar för det vi publicerar.
En dam från publiken anklagade kriminaljournalistiken för att skapa ångest och att massor av folk inte vågar sig ut.
Jan Guillou svarade att brotten inte ökat de senaste tjugo åren utan kriminaljournalistiken. Den har i sin tur tvingat politikerna till hårdare tag.
– Vi har idag dubbelt så många fångar och antalet livstidsdömda har ökat från 30 till över 120.
Efter debatten stannade folk för att prata. Vilka var de sista att lämna café Panorama?
Jan Helin och Jan Guillou.
Tonchi Percan
Här kan du se försnacket med Anita Kratz:
Populära nyheter och debatter
Bli medlem i Publicistklubben
Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.