Het debatt om kulturen och sanningen
– Mitt I semesterstiltjen slog den ner, Donald Boströms artikel om Palestinier som påstås ha dödats och sen blivit bestulna på sina organ, sa PK:s ordförande Ulrika Knutson när hon inledde PK Stockholms första debatt för hösten. Ämnet var; Kulturen och sanningen, och debatten var stundtals hätsk.
Här kan du se debatten i efterhand: Samtal med Elisabeth Åsbrink
Här kan du se debatten i efterhand: Kulturen och sanningen
Första rundfrågan till panelen var, om Donald Boströms artikel var bra kulturjournalistik?
– Inte, tyckte Rakel Chukri (Sydsvenska Dagbladet), och menade att Donald Boström borde ha gjort en bättre research innan han publicerade.
– Artikeln var bra, sa Björn Wiman (Expressen) för att den gjorde det den skulle, nämligen skapade debatt, men menade också att den var dålig, för att den hämtade näring i en grov antisemitisk tradition.
– Hur man än mäter är den inte bra, sa Maciej Zaremba, på grund av det stora gapet mellan fakta, som saknas, och de insinuationer som görs i artikeln.
Jan Guillou sa att den visserligen hade en rad stilistiska brister men ändå var en bra kulturjournalistisk artikel för att den kommer att tvinga fram en rad svar.
– Det är ett svårbevisat ämne, sa Guillou, och väldigt obehagligt varför ingen har grävt i det här tidigare.
På det svarade Maciej Zaremba att det saknades fakta i artikeln, och det skulle han återkomma till flera gånger. Det finns ingenting att gå vidare på, sa han, inte heller något konkret att fortsätta gräva i.
– Kan vi inte komma överens om att den här artikeln inte håller, sa Zaremba. Det krävs högre faktakrav på en kulturjournalistisk artikel, fortsatte han, för om man försöker påstå något så måste man ha extra hög koll på sina fakta.
Det retade upp Åsa Linderborg (Aftonbladet), som publicerade Donald Boströms artikel och som kvällen igenom försvarat både publiceringen och artikeln i sig, och hon vände sig mot Maciej Zaremba;
– Du Maciej, du är en mästare på att suggerera fram subjektiva åsikter med massor av faktafel, sa hon. Du har hittat på institutioner som inte finns, du har kopplat ihop folkhemmet med tredje riket och suggererat fram uppfattningar att facket är rasistiskt.
– Det är precis så här du jobbar, sa Åsa Linderborg.
Ulrika Knutson gick vidare i debatten med en ny rundfråga, om vad vi ska ha kulturjournalistiken till. Jan Guillou tyckte att, förutom det vanliga med bok- och teaterrecensioner, ska kulturjournalistiken verka för en debatt och en diskussion, där det också ska vara tillåtet att ha fel när man prövar sina olika idéer. Jan Guillou tyckte också att vi borde ha mer sån journalistik som Maciej Zaremba skriver.
– Jag delar inte hans åsikter, sa Jan Guillou, och tycker illa om att läsa det han skriver, men han gör det bra.
– Kulturjournalistiken måste ställa frågor, men ska inte nöja sig med att bara göra det, sa Björn Wiman.
Åsa Linderborg ville ha mer av kulturjournalistik som tar ställning, och avslutade med att ge ett stort beröm till Sydsvenskans, som hon uttryckte det, fantastiska journalistik kring Irakfrågan.
Lena Scherman
Populära nyheter och debatter
Bli medlem i Publicistklubben
Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.