PK-debatt 14/11: När journalisten blir spion
Onsdag 16 november kan riksdagen fatta beslut om en ändring i grundlagen, som hotar både demokratin och yttrandefriheten. Med den kontroversiella lagen om utlandsspioneri riskerar graverande uppgifter att stanna i det fördolda – och journalisten bli spion.
Eller hur ska man egentligen förstå det som nu sker? Kan viss journalistik snart bli olaglig? I vilken utsträckning kan detta påverka möjligheterna att bevaka Sveriges internationella samarbeten och avslöja missförhållanden? Och vad händer med meddelarfriheten? Kommer ingen att våga vara visselblåsare längre?
Konstitutionsutskottet har redan sagt ja till lagändringen, och snart ligger förslaget på riksdagens bord ännu en gång. Våra folkvalda är på god väg att anta den nya spionlagen – men det får inte ske utan debatt om vilka konsekvenser det för med sig.
Medverkande:
Nils Funcke, journalist och debattör i yttrandefrihetsfrågor
Stina Oscarson, författare och samhällsdebattör
Tove Carlén, jurist på Journalistförbundet
Ida Karkiainen (S), ordförande i Konstitutionsutskottet och tidigare civilminister
Jan Riise (MP), ledamot Konstitutionsutskottet
PK-debatt leds av Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg.
Kvällen inleddess med ett samtal med den turkiske exiljournalisten och debattören Bülent Kenes. Han bor i Sverige och precis har pekats ut som "terrorist" av Turkiets president Erdogan, som vill se honom utlämnad. Se klipp nedan.
Nästa debatt hålls 12/12, och är den sista för den här säsongen. Har du förslag på ämnen som PK-debatt borde ta upp framöver? Mejla oss på pk@foreningshuset.se.
Journalisten Bülent Kenes om att pekas ut som terrorist av Erdogan
Relaterade Debatter
PK-debatt 28/8: Koranbränningarna och yttrandefriheten - kryper vi för diktatorerna?
Populära nyheter och debatter
Bli medlem i Publicistklubben
Publicistklubben har nyligen fördelat drygt två miljoner kronor i stipendier. Vill du i framtiden vara med och dela på dessa behöver du vara medlem.